Міжнародний хокей-3. Огляд подій у провідних чемпіонатах

Пропонуємо вашій увазі огляд матчів четвертого туру Ліги чемпіонів.

«Таппара Тампере» (Фінляндія) – «Фар’єстад» (Швеція) – 4:6 (0:1; 3:3; 1:2)

Шведській команді вдалося втримати лідерство у турнірній таблиці за підсумками поєдинку у сусідній Фінляндії.

Суперники видали просто божевільний третій період. У ньому господарі зуміли відігратися з рахунку 0:3, але такий ривок від підопічних Рікарда Гренборга виявився ситуативним. «Фар’єстад» ще до другої перерви вийшов вперед, а в останньому періоді зміцнив свою перевагу, оформивши четверту перемогу поспіль.

«Фехервар АВ 19» (Угорщина)  – «Лозанна» (Швейцарія) – 1:3 (0:0; 0:1; 1:2)

Знову віддаємо належне команді з Угорщини, яка провела непоганий матч, але перші очки заробити не зуміла.

До заключної 20-хвилинки швейцарці підійшли з мінімальною перевагою завдяки голу Дам’єна Ріа. На старті третього періоду суперники обмінялися закинутими шайбами й рахунок 1:2 тримався до завершення зустрічі. Давид Кісс ризкинув зняти воротаря, чим скористалися гості, відзначившись втретє за 12 секунд до фінальної сирени.

«Серветт» (Швейцарія) – «Ільвес Тампере» (Фінляндія) – 4:3 (2:0; 1:0; 1:3)

Першу перемогу в основний час на свій рахунок записав чинний володар трофею. Після двох періодів ніщо не віщувало біди для господарів, які вели з рахунком 3:0. Втім, в останній 20-хвилинці підопічні Томмі Ніємели двічі наближалися до женевців на відстань одного результативного кидка. Втім, зробити цей крок їм не вдалося.

У складі «Серветта» маємо відзначити Джоша Джуріса, який до двох голів додав одну результативну передачу та Майкла Шпачека з однією закинутою шайбою і двома асистами.

«Оцеларжи Тржинець» (Чехія) – «Фрібур-Готтерон» (Швейцарія) – 7:3 (1:1; 1:1; 5:1)

Після поразки від «Векше Лейкерс» знову на переможний шлях вийшов чемпіон Чехії. Два напружених періоди у протистоянні з командою Крістіана Дюбе завершилися погромом у третій 20-хвилинці. Тут відзначимо й проблеми зі складом у гостей, які не назбирали на цю зустріч навіть три повних ланки.

Зрештою, одразу п’ять шайб господарів у заключному періоді не залишили швейцарцям жодних шансів. Одразу троє хокеїстів команди господарів набрали по три очки за системою гол+пас. Серед них: Міхал Тепли (2+1), Жюстін Аддамо (1+2) та Петр Сікора (1+2)

«Сторхамар» (Норвегія) – «Векше Лейкерс» (Швеція) – 1:4 (0:1; 1:1; 0:2)

Вдалий результат у скандинавському дербі, а з ним і другу перемогу поспіль здобули підопічні Йоргена Йонссона.

Після мінімальної переваги шведів за підсумками стартового періоду гості зуміли вирівняти ситуацію завдяки голу Остіна Канджелосі. Втім, за шість секунд до перерви норвежці пропустили від свого співвітчизника Йоахіма Бліхфельда.

На початку третьої 20-хвилинки гості збільшили перевагу, а 5+20 для Андреаса Мартінсена стали вироком для хамарців. Статистично маємо відзначити вже згаданого Бліхфельда, який до дубля додав один асист.

«Пінгвінс Бремергафен» (Німеччина) – «Руан Дрегонс» (Франція) – 4:2 (1:1; 0:1; 3:0)

Французи знову боролися, але так і залишилися з нулем набраних очок за підсумками вже чотирьох турів.

Після двох періодів «дракони» були попереду з рахунком 2:1, але як і у матчі з «Оцеларжи Тржинець» провалили заключну 20-хвилинку, пропустивши тричі. У складі господарів найкращим за статистикою став Жига Єглич, який записав до свого активу чотири асисти, долучившись до кожного з голів.

«Клагенфурт» (Австрія) – «Унія Освенцим» (Польща) – 4:5 (2:0; 1:1; 1:4)

Один з найемоційніших поєдинків відбувся в Австрії. Там все також вирішив останній період. До початку 48-ї хвилини господарі вели з рахунком 4:1, а далі сталося щось неймовірне. Команда з Польщі за вісім хвилин закинула одразу чотири рази, перевернувши все з ніг на голову.

Для підопічних Ніка Жупанчича ця перемога стала першою в історії у Лізі чемпіонів.

«Цюрих Лайонс» (Швейцарія) – «Ред Булл Зальцбург» (Австрія) – 2:4 (0:3; 1:1; 1:0)

Головною сенсацією став результат поєдинку у Цюриху, де один з лідерів турнірної таблиці перервав свою переможну серію. Її автором став інший представник Австрії.

«Енергетики» вже після першого періоду довели свої претензії на здобуття трьох очок, оформивши таку саму кількість шайб. У другій 20-хвилинці команда Олівера Девіда навіть збільшила свій гандикап до чотирьох шайб. Господарі боролися як могли й у підсумку видали шалені статичні цифри: 73 на 29 за кидками. Втім, підкріпилося це лише двома взяттями воріт у відповідь. Тож, зальцбургцям дійсно є від чого потішитися.

«Штраубінг Тайгерс» (Німеччина) – «Динамо Пардубіце» (Чехія) – 3:2 (1:1; 0:1; 2:0)

Після яскравого старту другої поспіль поразки зазнала команда з Чехії. І знову на її шляху став представник Німеччини.

Зрештою, як і у низці попередніх зустрічей, ключовим виявився заключний період. До нього «динамівці» підійшли з перевагою в один гол, але «тигри» не лише зробили рахунок рівним, а й вирвали перемогу.

«Шеффілд Стілерс» (Велика Британія) – «АІК Шеллефтео» (Швеція) – 3:2 (2:2; 1:0; 0:0)

Продовжує приємно тішити своїх вболівальників й колектив з Англії. Вдруге під його натиском не встояв суперник зі Швеції.

Команда Аарона Фокса оформила третю перемогу у нинішньому розіграші Ліги чемпіонів й у жодній з цих зустрічей вони не були фаворитами. У стартовому періоді господарі повели з рахунком 2:0, але до першої перерви гості вирівняли паритет.

Все вирішилося у наступній 20-хвилинці, коли Марк Сімпсон знову подарував шеффілдцям перевагу у рахунку. Більше голів у цій зустрічі глядачі так і не побачили.

«Сеннер’юск Воєнс» – «Лахті Пеліканс» (Фінляндія) – 2:4 (0:3; 0:1; 2:0)

У протистоянні команд з нижньої частини турнірної таблиці сильнішими виявилися гості. На двох перед стартом цієї зустрічі суперники мали у своєму активі всього два очки.

Вже з перших секунд зустрічі «пелікани» кинулися вперед покращувати власні позиції й до завершення першого періоду оформили собі перевагу у три шайби. Перед останньою 20-хвилинкою цей гандикап збільшився до чотирьох голів й лише тоді господарі трохи скоротили різницю у рахунку, продовживши серію з поразок.

У складі фінів маємо відзначити Левві Тукіайнена з його двома голами та асистом і Мііку Ройне, на рахунку якого закинута шайба та дві результативних передачі.

«Айсберен Берлін» (Німеччина) – «Спарта Прага» (Чехія) – 3:0 (1:0; 1:0; 1:0)

Свою третю перемогу у турнірі оформили й столичні «ведмеді», які відвантажили суперникам по голу у кожному з періодів. І хоч гості перевершили своїх суперників за кидками (35:62), впевнена гра та шатаут Джейка Хільдебранда так і не дали їм можливості закинути бодай раз.

Турнірна таблиця

1. «Фар’єстад» – 12 очок
2. «Лозанна» – 10 очок
3. «Векше Лейкерс» – 10 очок
4. «Пінгвінс Бремергафен» – 9 очок
5. «Цюрих Лайонс» – 9 очок
6. «Ред Булл Зальцбург» – 8 очок
7. «Оцеларжи Тржинець» – 8 очок
8. «Шеффілд Стілерс» – 8 очок
9. «Айсберен Берлін» – 8 очок
10. «Штраубінг Тайгерс» – 8 очок
11. «Динамо Пардубіце» – 7 очок
12. «АІК Шеллефтео» – 7 очок
13. «Фрібур-Готтерон» – 7 очок
14. «Серветт»  – 6 очок
15. «Таппара Тампере» – 5 очок
16. «Лахті Пеліканс» – 5 очок
17. «Унія Освенцим» – 5 очок
18. «Спарта Прага» – 4 очки
19. «Клагенфурт» – 3 очки
20. «Сторхамар» – 3 очки
21. «Ільвес Тампере» – 2 очки
22. «Руан Дрегонс» – 0 очок
23. «Фехервар АВ 19» – 0 очок
24. «Сеннер’юск Воєнс» – 0 очок

Фото: офіційні сайти ХК «Таппара Тампере», «Оцеларжи Тржинець», «Клагенфурт» та «Шеффілд Стілерс».